Newcastle (GB) – Een gemiddelde tuin kan ongeveer twee maal zoveel levende soorten organismen bevatten als er tot op heden op aarde ontdekt zijn.


Vredig wipt er een vogeltje op het gazon, op zoek naar wat wormen. De kat van de buren houdt hem nauwlettend in het oog. Buiten deze paar dieren lijkt er geen levende ziel in de tuin te zijn. Lijkt, want in de grond leven miljoenen verschillende soorten organismen, die je enkel met een microscoop kunt zien.
Wetenschappers geloven dat de wereldwijde biodiversiteit ergens tussen de drie en honderd miljoen soorten ligt. Tom Curtis en zijn collega's van de Universiteit van Newcastle geven in hun publicatie in de United States Journal Proceedings of the National Academy of Sciences aan dat dit aantal omhoog geschroefd moet worden. Volgens hun schattingen bevat een ton aarde al vier miljoen verschillende soorten. Het merendeel hiervan bestaat uit bacteriën.
Curtis en zijn team baseren hun conclusies op twee metingen: ze maten het aantal aanwezige bacteriën en bepaalden hoeveel daarvan tot de meest bekende soorten horen. Met een door hen ontwikkelde statistische techniek schatten ze uit deze gegevens het totale aantal aanwezige soorten.
Ook voor andere ecosystemen kan dit model een schatting maken. Zo zou een milliliter zeewater al 160 verschillende soorten organismen bevatten. Moet je nagaan wat je eet als je tijdens het zwemmen per ongeluk een slok zeewater binnenkrijgt!

Sonja Jacobs