Kinderen vaccineren aan het begin van hun tweede levensjaar is nog veiliger dan vaccineren aan het eind van dat jaar. Uit onderzoek van de Amerikaanse zorgorganisatie Kaiser Permanente blijkt dat kinderen die op een leeftijd van 12 tot 15 maanden ingeënt worden tegen de mazelen, minder kans hebben op koorts en insulten dan de kinderen die tussen de 16 en 23 maanden worden ingeënt. Dat meldden de onderzoekers in het vakblad JAMA Pediatrics.

Bron: Flickr / Daniel Paquet
Bron: Flickr / Daniel Paquet

De insulten, ook wel koortsstuipen genoemd, komen normaal gesproken voor bij ongeveer vier op tienduizend ingeënte kinderen. Een koortsstuip is een aanval waarbij de hersenen even niet goed functioneren en ziet er hetzelfde uit als een epileptische aanval. Bij de hogere leeftijdsklasse (16-23 maanden) neemt het risico op zo’n insult met 87,5 procent toe.

Voor het onderzoek zijn de medische gegevens van 840.348 kinderen bekeken van 12-23 maanden die een mazelenvaccin hebben gekregen tussen januari 2001 en december 2011. De Centers for Disease Control and Prevention (CDC) in Amerika raden aan om kinderen twee keer te laten inenten met het mazelenvaccin. De eerste keer wanneer zij tussen de 12 en 15 maanden zijn en de tweede keer op de leeftijd van 4 tot 6 jaar.

Serveer vleesvervangers niet af omdat ze ‘ultrabewerkt’ zijn
LEES OOK

Serveer vleesvervangers niet af omdat ze ‘ultrabewerkt’ zijn

Zorgen over in fabrieken gemaakt voedsel, en over vleesvervangers in het bijzonder, zijn misplaatst, zegt bioloog Jenny Chapman.

Uit hun cijfers blijkt echter dat de meeste kinderen tussen de 12 en 23 maanden worden ingeënt, waarvan 85 procent op de leeftijd van 19 maanden. De onderzoekers hebben niet gekeken naar de bijwerkingen van inentingen op de leeftijd van 4 tot 6 jaar.

Er zal altijd een kleine kans zijn dat het mazelenvaccin koortsstuipen veroorzaakt,  maar de gevolgen van deze ziekte zijn vele malen erger en kan bij één à twee op de duizend gevallen een dodelijke afloop hebben. Uit eerder onderzoek blijkt bovendien dat het laten vaccineren van je kind nog meer voordelen heeft voor het immuunsysteem.