Wageningen (NL) – Een computermodel toont hoe je het volmaakte varken krijgt.


Abe Huisman, promovendus aan de Wageningen Universiteit, heeft een model ontwikkeld waarmee varkenshouders het ideale varken met een gewenst gewicht en vetheid kunnen selecteren: de Miss of Mister Piggy dus.
Fokkers selecteren de beste varkens door de gemiddelde groei en de totale voeropname in een bepaalde periode te meten. Het eindgewicht van twee varkens kan wel hetzelfde zijn, maar de manier van groeien kan dan nog verschillen. Dit laatste zegt iets over het vetgehalte van het beest.

Het onbetwist volmaakte varken voor Kermit de Kikker

Huisman bestudeerde de eet- en groeipatronen van 250 vrouwelijke varkens – zogenaamde gelten – gedurende honderd dagen. Erfelijke factoren bleken naarmate de tijd vorderde, steeds minder belangrijk te worden. Bij beren – mannelijke varkens – wordt deze erfelijke invloed op de gewichtstoename juist sterker naarmate ze ouder worden.
Naar aanleiding van de gegevens die Huisman vergaarde over de invloed van erfelijkheid en de dagelijkse portie voer op het fokresultaat, maakt hij een computermodel. Om dit model te testen, kruiste hij virtuele varkens. Hij selecteerde varkens die sterke groei vertoonden op jonge leeftijd of juist op latere leeftijd en kruiste deze met varkens met het gewenste gewicht en vetpercentage. De biggetjes die op jonge leeftijd een grote groeispurt doormaken, bleken na ongeveer 22 weken tien kilo minder te wegen dan de langzame starters.
Ook in het echte leven beïnvloeden fokkers het verloop van de groei door genetische selectie. Met Huismans model is het mogelijk om op elk moment in de groeiperiode een ideale balans tussen voedselopname en groei te bereiken.

Sonja Jacobs