Cambridge (UK) – Een wiskundig model van de epidemie van mond- en klauwzeer in Engeland afgelopen jaar velt een hard oordeel over het gevoerde landbouwbeleid.


De Britse overheid reageerde te traag met ontruimen van boerderijen, zo blijkt uit een wiskundige modellering van de mond- en klauwzeerepidemie in Engeland. Noodvaccinaties hebben daarnaast weinig zin. Beleidsmakers kunnen uit het model een les leren voor de volgende maal dat mond- en klauwzeer opsteekt.

Matt J. Keeling en zijn collega’s in Cambridge en Parijs hebben tal van parameters in hun wiskundige model opgenomen, zo beschrijven ze in Science. Typerend voor het model is dat het uitgaat van de lokale kernen waar de ziekte al was uitgebroken, toen het veetransport eind februari werden verboden. In hun model lopen grote boerderijen een grotere kans op besmetting dan kleine en vormen runderen een belangrijker risicofactor dan schapen. Niet alleen toont het model de verspreiding van de ziekte, het vormt ook een testmethode voor de diverse beleidsmaatregelen. De wetenschappers concluderen dat de overheid sneller en rigoureuzer omliggende boerderijen had moeten ruimen. In hun model beperkt een eventuele noodvaccinatie van omliggende boerderijen de verspreiding van de ziekte niet. Acties voor vaccinaties zullen, als de overheid dit onderzoek in acht neemt, geen zin hebben.

Erick Vermeulen