Mannetjesmuizen maken complexe ultrasone geluiden om vrouwtjes te verleiden, blijkt uit onderzoek van de Britse Duke University. Het was al langer bekend dat muizen hoge geluiden uitstoten die mensen niet kunnen horen, maar wetenschappers wisten tot nu toe niet welke geluiden welk doel dienen. 

Ander kort nieuws

Menselijke bloedcel op een bedje van nanonaaldjes. Foto: Imperial College London
Menselijke bloedcel op een bedje van nanonaaldjes. Foto: Imperial College London

Nanonaaldjes stimuleren aanmaak bloedvaten

Amerikaanse en Britse wetenschappers hebben minuscule naaldjes ontwikkeld die het lichaam ertoe aanzetten nieuwe bloedvaten aan te maken. Ze testten de naaldjes succesvol in een muizenexperiment, gepubliceerd in Nature Materials. De techniek kan onder andere beschadigde organen doen herstellen.

Train je blik: wie focust op de omgeving, ervaart minder stress
LEES OOK

Train je blik: wie focust op de omgeving, ervaart minder stress

Hoe kan het dat rechercheurs op de beelden van een bewakingscamera in een ruimte vol mensen die ene onverlaat eruitpikken? Ho ...

Tampons leggen watervervuiling bloot

Door tampons in rivierwater te dopen, kun je erachter komen hoeveel afvalwater de rivier bevat. Tampons pikken namelijk bepaalde chemische stoffen op die in afvalwater voorkomen. Die stoffen kun je vervolgens zichtbaar maken onder ultraviolet licht. De goedkope test is bedacht aan de University of Sheffield.

Kometen maken Mercurius donker

Mercurius dankt zijn donkere kleur waarschijnlijk aan koolstof dat van passerende kometen afkomstig is. Dat schrijven Amerikaanse astronomen in Nature Geoscience. Tot dusver was onduidelijk waarom Mercurius een donker oppervlak heeft, terwijl andere atmosfeerloze hemellichamen, zoals de maan, veel lichter zijn.

Lees ook: