NOTTINGHAM (GB) – Goed nieuws voor mensen die bang zijn voor een injectiespuit: in 2002 is de griepprik niet meer nodig. Een vaccin door de neus is veel gemakkelijker en geeft een beter resultaat.


Binnenkort zullen neusvaccins op de markt verschijnen. De griepprik krijgt zijn neusvariant als eerste: in 2002. De Europese Commissie, die de ontwikkeling financiert, hoopt dat meer mensen zich zullen laten inenten zodra de enge prik en de kans op aidsbesmetting verleden tijd zijn.

Voor ziekten die via de neus binnendringen, zoals griep, difterie en kinkhoest, is een neusvaccin mogelijk effectiever dan een prik in een spier of ader. Net als de ziekteverwekkers dringt het vaccin via het neusslijmvlies het lichaam binnen. Het slijmvlies maakt vervolgens antilichamen die de ziekteverwekker direct bij binnenkomst kunnen aanpakken.

DanBioSyst, een bedrijf in Nottingham, ontdekte dat een stofje in het neusvaccin, Chitosan, het effect nog eens versterkt. Chitosan verbreekt verbindingen tussen de slijmvliescellen. Zo kunnen meer eiwitmoleculen uit het vaccin het lymfeweefsel bereiken, waar vervolgens antilichamen worden aangemaakt.

RL