In Zuid-Australië is een programma gestart dat het aantal vroeggeboorten moet verminderen, door tijdens de zwangerschap het omega 3-gehalte te meten en supplementen te geven wanneer dat nodig is.

Uit Australisch onderzoek blijkt dat ongeveer 14 procent van de vroeggeboorten (tussen week 32 en 36) kan worden voorkomen door omega 3-supplementen te geven aan zwangere vrouwen die een tekort hebben aan dit vetzuur. Deze vondst heeft geleid tot het eerste behandelings- en screeningsprogramma ter wereld voor omega 3-tekorten bij zwangere vrouwen.

Omega 3-vetzuren zitten vooral in vis. De meervoudig onverzadigde vetzuren staan erom bekend dat ze je hart en hersenen gezond houden, en er is bewijs dat ze belangrijk zijn tijdens de zwangerschap. Zo zagen wetenschappers al eerder dat het regelmatig eten van vis tijdens de zwangerschap het risico op een premature bevalling lijkt te verlagen.

Simon van Gaal: ‘Te veel stress voor een topprestatie is niet goed, te weinig opwinding ook niet’
LEES OOK

Simon van Gaal: ‘Te veel stress voor een topprestatie is niet goed, te weinig opwinding ook niet’

Wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam hebben in kaart gebracht wat de optimale stand van het brein is om zo goed m ...

Visoliecapsules

Een aantal jaar geleden deden de Zuid-Australische voedingsdeskundige Maria Makrides en haar collega’s een onderzoek waarbij ze 5500 vrouwen 20 weken voor de zwangerschap ofwel 1 gram omega 3, in de vorm van visoliecapsules, ofwel een placebo gaven. De onderzoekers zagen dat bij vrouwen die eerst lage omega 3-niveaus hadden de visoliecapsule het risico op geboorte vóór 34 weken van de zwangerschap met 77 procent verminderde. Het placebo had geen effect.

Aan de andere kant verhoogden de visoliecapsules juist het risico op vroeggeboorte bij vrouwen die al voldoende hoge omega 3-niveaus hadden. Dit suggereert dat de supplementen enkel aangeraden moeten worden aan zwangere vrouwen met te lage omega 3-niveaus. ‘Maar multivitaminen die kleine omega 3-doses bevatten zijn prima voor vrouwen die al hoge niveaus hebben’, zegt Makrides.

De onderzoeksresultaten hebben een screeningsprogramma in Zuid-Australië geïnspireerd. Dit programma neemt gratis bloedtesten af bij alle zwangere vrouwen, om diegenen met een laag omega 3-gehalte op te sporen en te behandelen.

Ongeveer 3000 vrouwen zijn sinds mei 2021 gescreend en tot dusver is bij 17 procent een laag omega 3-niveau vastgesteld. Afgelopen zondag presenteerde Makrides de eerste resultaten van het screeningsprogramma op de jaarlijkse wetenschappelijke bijeenkomst van het Royal College of Pathologists of Australasia.

Omega 3-supplementen kunnen vroeggeboorten helpen verminderen. Beeld: Pixabay/user_14/CC0 1.0.

Toekomstvisie

Gebaseerd op eerdere onderzoeksresultaten verwachten Makrides en haar team dat gepaste omega 3-supplementen 1 op 7 premature bevallingen in Zuid-Australië zou kunnen voorkomen.

‘Vroeggeboorten verhogen het risico op overlijden of medische problemen bij baby’s’, zegt Makrides. ‘Momenteel zijn er weinig effectieve manieren om ze te voorkomen. De zoektocht hiernaar is één van de hoogste prioriteiten als we de gezondheid van moeders en kinderen willen verbeteren’, stelt Makrides.

Het is niet zeker waarom omega 3-vetzuren tegen vroeggeboorte beschermen. Mogelijk hebben ze invloed op het samentrekken van de baarmoeder en veranderingen in baarmoederhals vóór de bevalling, stelt Makrides.