De Hubble-ruimtetelescoop heeft de scherpste en grootste foto tot nog toe gemaakt van het Andromedastelsel. Op de foto zijn meer dan 100 miljoen sterren en duizenden sterclusters te zien.

Een stukje Andromedastelsel.  Bron: NASA, ESA, J. Dalcanton, B. F. Williams, L. C. Johnson (allen University of Washington), PHAT en R. Gendler.
Een stukje Andromedastelsel.
Bron: NASA, ESA, J. Dalcanton, B. F. Williams, L. C. Johnson (allen University of Washington), PHAT en R. Gendler.

Het Andromedastelsel, dat ook bekend staat als Messier 31, is een platte schijf van meer dan 40.000 lichtjaar breed. Hoewel deze foto de grootste is die Hubble ooit heeft vrijgegeven, is nog steeds maar een derde van het stelsel te zien. De foto beslaat 1,5 miljard pixels – en dit is slechts een fragment van het originele beeld dat 3,9 miljard pixels bevat. Om de foto in beeld te brengen, zou je meer dan 600 HD-televisieschermen nodig hebben, meldt de website spacetelesope.org. Om toch een idee te krijgen van de gigantische resolutie, heeft Nasa een zoom-tool beschikbaar gesteld. Je kunt het beeld ook in verschillende maten downloaden op de website van Hubble.

Stof

Aan de linkerzijde van de foto is de bulge te zien, het centrum van het sterrenstelsel waar de sterdichtheid erg groot is. Op de plekken waar veel blauwe sterren te zien zijn, zitten sterrenclusters. De donkere slierten in de spiraalarmen zijn locaties die zijn verduisterd door stof.

Europees-Japanse satelliet gaat wolken onderzoeken om klimaatmodellen te verbeteren
LEES OOK

Europees-Japanse satelliet gaat wolken onderzoeken om klimaatmodellen te verbeteren

Ondanks hun ogenschijnlijke alledaagsheid is er nog veel onbekend over wolken en hun invloed op ons klimaat. De Europees-Japanse Earthcaresatelliet mo ...

Buurstelsel

De foto stelt sterrenkundigen in staat dit sterrenstelseltype, het spiraalstelsel, in groot detail te bestuderen. Andromeda staat op een afstand van zo’n 2 miljoen lichtjaar – in astronomische termen maakt dat het stelsel een naaste buur van onze Melkweg. Deze foto maakt het gemakkelijker om ook foto’s van sterrenstelsels die een stuk verder weg liggen goed te interpreteren.

Lees ook: