Veel te vroeg geboren baby’s kunnen oefenen met bewegen met hulp van een medisch skateboard. Hierdoor hebben ze betere kansen om te kunnen kruipen en lopen tegen de tijd dat ze een jaar oud zijn.

Een medisch skateboard kan te vroeggeboren baby’s helpen om zichzelf voort te bewegen vlak na de geboorte. Dit vermindert de vertraging in hun motorische ontwikkeling.

Oefenen met bewegen

Ongeveer een derde van de baby’s geboren na 28 tot 32 weken zwangerschap, krijgt te maken met motorische beperkingen. Ze leren later kruipen en lopen, of krijgen subtiele motorische problemen zoals moeite met het vangen van een bal. In ernstige gevallen is er zelfs sprake van hersenverlamming, ook wel cerebral palsy genoemd.

Hersentumoren wellicht beter te behandelen door middel van techniek die bloed-hersenbarrière opent
LEES OOK

Hersentumoren wellicht beter te behandelen door middel van techniek die bloed-hersenbarrière opent

Neuro-oncoloog Tom Snijders is gespecialiseerd in hersenkanker, waarbij de levensverwachting vaak gering is. Hij is betrokken ...

Een van de redenen hiervoor is dat deze vroeggeboren baby’s minder tijd in de baarmoeder hebben doorgebracht, zegt cognitiewetenschapper Marianne Barbu-Roth van de Paris Cité Universiteit. Tijdens het verblijf in die ondersteunende omgeving kunnen baby’s oefenen met het bewegen van hun ledematen en spieren. Veel te vroeg geboren baby’s hebben daar te weinig tijd voor gehad.

Borstvoeding

Om hier wat aan te doen, hebben Barbu-Roth en haar collega’s een soort skateboard ontwikkeld, dat de baby’s ondersteunt terwijl ze vlak na hun geboorte proberen te bewegen. Baby’s worden op hun buik op het skateboard gelegd en vastgemaakt zodat ze niet kunnen vallen. Door de kleine verhoging kunnen de baby’s hun armen en benen te gebruiken om zichzelf vooruit te duwen. Vroeggeboren baby’s kunnen niet aan de borst drinken, maar de bewegingen die ze maken op het skateboard lijken erg op die van baby’s die zichzelf vooruit duwen terwijl ze borstvoeding krijgen.

Lange afstanden

Er deden 44 veel te vroeggeboren baby’s mee aan het testen van het skateboard, allemaal afkomstig van intensive care-afdelingen voor vroeggeborenen in Parijs. De baby’s waren willekeurig ingedeeld in drie groepen. In de eerste groep gebruikten de baby’s een skateboard, in de tweede groep lagen de baby’s op hun buik op een mat. Dat duurde dagelijks vijf minuten, acht weken lang, onder toeziend oog van een bevoegde fysiotherapeut. De baby’s in de derde groep kregen standaard controlebezoeken zonder verder ingrijpen.

Skateboardende vroeggeborenen halen 139 centimeter per vijf minuten

Gemiddeld duwden de baby’s op het skateboard zichzelf 139 centimeter vooruit tijdens een vijfminutensessie. ‘Het is opmerkelijk dat zelfs op deze vroege leeftijd veel te vroeggeboren baby’s lange afstanden konden afleggen,’ zegt Barbu-Roth. Deze baby’s hadden ook een grotere kans om twee maanden na de geboorte hun hoofdbewegingen te kunnen controleren. Ook konden ze vaker kruipen na negen maanden en lopen na twaalf maanden, in vergelijking met de controlegroep.

Hersenschade

Het was wel een kleine steekproef, zegt cerebral palsyonderzoeker Iona Novak van de Universiteit van Sydney in Australië, niet betrokken bij het onderzoek. De proef werd gedaan met baby’s die geen hersenschade hadden, en dus geen risico liepen op het ontwikkelen van cerebral palsy. ‘Ze hadden misschien wat motorische vertraging opgelopen, maar die hadden ze ingehaald tegen de tijd dat ze acht zijn,’ zegt ze.

Barbu-Roth en haar collega’s voeren nu een grotere proef uit met het skateboard. Deze keer doen er meer dan honderd te vroeg geboren baby’s mee. Sommige daarvan zullen wel hersenschade hebben, waardoor onderzoekers kunnen zien in hoeverre het skateboard motorische beperkingen kan voorkomen or verkleinen.