Een voorheen onbekende soort spinnendoder gebruikt dode mieren om haar nest te verdedigen. Dat onthullen Duitse en Chinese onderzoekers in het vakblad PLoS ONE.

Een spinnendoder sleept een buitgemaakte spin naar haar nest.  Bron: Wikimedia Commons/John Richfield
Een spinnendoder sleept een buitgemaakte spin naar haar nest.
Bron: Wikimedia Commons/John Richfield

Spinnendoders (Pompilidae) zijn wespen die toch al aan vreemde nestpraktijken doen. De wespen vangen spinnen door ze met een steek te verlammen. Vervolgens slepen de spinnendoders het lichaam van de spin hun nest binnen, waar ze hun eitjes op de spin plaatsen. Nadat de eitjes uitkomen, eten de pasgeboren wespenlarven de nog levende spin op.

De nieuwe soort spinnendoder, die de ‘bottenhuis-wesp’ (Deuteragenia ossarium) is gedoopt, maakt haar nest nog een tikje meer luguber. De wesp stopt dode mieren in de ‘muren’ van haar nest. De dode mieren geven chemische signalen af die natuurlijke vijanden op een afstandje houden.

Het darmmicrobioom en chronische ziekten
LEES OOK

Het darmmicrobioom en chronische ziekten

Het microbioom wordt in verband gebracht met ziekten zoals alzheimer, diabetes en het chronischevermoeidheidssyndroom.

Buitenwand

De buitenste muur van het nest van de spinnendoder (helemaal links) zit vol met dode mieren. Bron: Staab et al
De buitenste muur van het nest van de spinnendoder (helemaal links) zit vol met dode mieren.
Bron: Staab et al.

De wetenschappers kwamen de nieuwe soort op het spoor toen zij achthonderd nesten verzamelden van achttien verschillende wespensoorten die hun nesten in holtes maken. Deze holtenesten bestaan uit verschillende broedkamers die door dunne wanden zijn gescheiden. De moederwesp sluit het nest af met een buitenwand. Het onderzoeksteam vond in meer dan zeventig nesten een buitenwand die was gevuld met dode mieren.

Lees ook: