De Verenigde Arabische Emiraten gaan naar Mars. In 2021 zal hun sonde, die als doel heeft het weer op Mars te begrijpen, de rode planeet bereiken.

Artist impression van de missie.  Bron: Mohammed bin Rashid Space Center
Artist impression van de missie.
Bron: Mohammed bin Rashid Space Center

De Verenigde Arabische Emiraten is daarmee het vijfde land of organisatie dat de planeet bezoekt. De Europese ruimtevaartorganisatie ESA, de Verenigde Staten, Rusland en India gingen het land voor.

Hoop

De Arabische sonde, ‘Hoop’ genaamd, zal in juli 2020 vertrekken. Na zo’n zeven maanden zal de sonde Mars bereiken en in een baan om het planeetoppervlak vliegen. Het hoogste punt van zijn baan is op zo’n 44.000 kilometer van het planeetoppervlak. Op zijn laagste punt bevindt Hoop zich op 22.000 kilometer van de planeet. Drie zonnepanelen zullen de sonde tijdens zijn vlucht om Mars van elektriciteit voorzien.

Groen, groot, gedurfd
LEES OOK

Groen, groot, gedurfd

Wetenschappers hebben plannen voor ambitieuze riskante projecten in de strijd tegen klimaatverandering. Hebben die enige kans van slagen?

Atmosfeer

Het doel van de missie is metingen te doen aan de atmosfeer van Mars. Daarvoor zal de sonde, die bij vertrek zo’n 1500 kilogram weegt, verschillende meetinstrumenten meenemen. Hoop zal onder andere zijn uitgerust met een kleurencamera, een infraroodspectrometer en een ultraviolet-spectrometer. Hiermee kan de sonde temperatuurmetingen doen, zoeken naar ijs en waterdamp, en de bewegingen van de atmosfeer vastleggen. De onderzoekers hopen te ontdekken hoe het klimaat van Mars, de planeet die eens vloeibaar water had, is veranderd in de hedendaagse droge stofplaneet. Mars heeft zuurstof en waterstof verloren, en de vraag is hoe dat gebeurde. De gegevens die de sonde registreert, zullen openbaar worden gemaakt voor de internationale wetenschappelijke gemeenschap.

‘Onze missie is om voor het eerst een compleet plaatje te maken van de Martiaanse atmosfeer’, zegt projectleider Omran Sharaf in een video-aankondiging. De Arabische wetenschappers hopen daarbij te begrijpen hoe de verschillende atmosfeerlagen in elkaar passen.

‘De Marsmissie van de Emiraten zal een geweldige bijdrage leveren aan de menselijke kennis. Het is een mijlpaal voor de Arabische samenleving en een investering in onze toekomstige generaties’, aldus sjeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum.

Lees ook: