Joël Broekaert dient met Proefles een appetijtelijk boek op over hoe smaak en geur werken.

‘In dit boek ga ik je leren proeven’, belooft culinair journalist Joël Broekaert aan het begin van Proefles. Inderdaad komt hij met een aantal experimentjes dat daarop aanstuurt, zoals: sabbel net zo lang op een stukje witbrood totdat je iets lichtzoets proeft. Of: leg een plukje gestoomde makreel op een zongedroogde tomaat om de hartige smaak umami een boost te geven.

Interessant natuurlijk – maar had het boek niets anders bevat dan dit soort proefproefjes, dan hadden we ons exemplaar met alle liefde doorgestuurd naar een tijdschrift als Foodies of delicious. Proefles is echter bovenal een populairwetenschappelijke verhandeling over hoe smaak en geur werken. Hoe zit het met die papillen op je tong? Wat gebeurt er in je hersenen als je een appel ruikt? Waarom is een rauwe aardappel giftig en een gekookte niet?

Broekaert is een begenadigd verteller, die overloopt van de kennis over eten en drinken, en die net zo makkelijk over barbecueën als over moleculair koken praat. Soms gaat zijn enthousiasme wel even met hem aan de haal. Zie de overdaad aan soms lange voetnoten, of het voornamelijk historische hoofdstukje over zout dat net zo goed achterwege had kunnen blijven. Maar ach, die bijna compulsieve drang tot informatie delen heeft ook zo zijn charme.