Je zintuigen werken niet op zichzelf. Dat is de boodschap die telkens terugkomt in Waarom witte wijn beter smaakt wanneer je naar Blondie ­luistert.

Wat we proeven is niet los te zien van wat we horen (en wat we ruiken niet los te horen van wat we voelen). Zo smaakt je koffie zoeter als je die uit een ronde en rode mok drinkt, en voelt een ijshoorntje knapperiger als je een hoger geluid hoort tijdens het bijten. Waarom witte wijn beter smaakt wanneer je naar Blondie luistert staat vol met dit soort interessante onderzoeksresultaten, vergezeld van levendige anekdotes.

Maar auteur Russell Jones wil niet alleen informeren en amuseren; hij wil de ­lezer ook helpen een optimaal leven te leiden. Daarom neemt hij je als een echte zelfhulpgoeroe mee door de dag. Van hoe je al je zintuigen ’s ochtends op een aangename en effectieve manier wakker kunt schudden, langs hoe je je ontbijt hoort in te richten (tipje van de sluier: in een lichte kamer met een frisse citrusgeur maak je gezondere keuzes), tot welke geuren de kwaliteit van je slaap kunnen verbeteren.

Kettinkje met doodshoofd

Sommige tips voeren wat ver. Zo stelt Jones in de passage over aankleden voor om een kettinkje met een doodshoofd te dragen als je vastberaden over wilt ­komen. Bij dit soort specifieke adviezen wordt niet duidelijk hoe sterk het ­bewijs ervoor nu echt is. Maar over het algemeen zijn de uitspraken in het boek wetenschappelijk ­onderbouwd.

Bovendien neemt Jones, tussen alle adviezen door, uitgebreid al onze zin­tuigen onder de loep – ­samen en apart. Ook wie zijn leven eigenlijk wel ­prima vindt zoals het is en zijn neus ophaalt voor zelfhulpboeken, komt dus ruimschoots aan zijn trekken.

Waarom witte wijn beter smaakt wanneer je naar Blondie luistert
Waarom witte wijn beter smaakt wanneer je naar Blondie luistert is te bestellen in onze webshop.