Waarom staan mieren nooit in de file, terwijl wij wel dagelijks met z’n allen over ons wegennet kruipen? Op die vraag geven wetenschappers van de Universiteit van Potsdam nu antwoord. De oplossing volgens de mieren? Versnellen, en niet zeuren wanneer je bij een kleine botsing betrokken raakt.

Mieren vermijden gemakkelijk files. Bron: Wikimedia Commons/Roman Borovsky
Mieren vermijden gemakkelijk files.
Bron: Wikimedia Commons/Roman Borovsky

De mieren weten files te voorkomen door flink snelheid te maken, zo blijkt uit het Duitse onderzoek. Als veel mieren samen door een nauwe doorgang willen persen, gaan ze sneller lopen. Ze bewegen dan maar liefst 25 procent sneller dan op een brede weg.

De wetenschappers kwamen tot hun conclusie nadat ze een groep van vijfhonderd mieren (Formica pratensis) filmden. Door voedsel op het pad van de diertjes te plaatsen, wisten ze op sommige plekken voor een grote krioelende drukte te zorgen. Toch ontstond ook daar geen file, zagen de onderzoekers. De insecten wisten opstoppingen te voorkomen door juist sneller te gaan lopen.

Dossier: het raadsel mens
LEES OOK

Dossier: het raadsel mens

Ons lichaam bevat flink wat raadsels. We onderzoeken daar de verbazingwekkendste van en bespreken de bijzondere inzichten waar ze toe leiden.

Botsingen

Of dat nou toepasbaar is op onze snelwegen, blijft de vraag. De mieren botsten namelijk wel soms hard tegen elkaar op. Terwijl een mier daar prima tegen kan, zou het bij auto’s kunnen leiden tot flinke schadeclaims.

Toch hopen de onderzoekers dat het mierengedrag kan leiden tot verbeteringen in het verkeer. Ze zagen bijvoorbeeld ook dat mieren tijdens grote drukte minder vaak van hun pad afwijken, ofwel van ‘rijbaan wisselden’. Ook benutten de mieren de volledige breedte van het pad, terwijl ze tijdens rustige perioden graag in het midden van het pad blijven lopen.

Lees ook: