In de strijd om de titel New Scientist Wetenschapstalent 2016 zijn nog vijf kandidaten over. In tweeënhalve week hebben bijna 9.000 mensen gestemd op het grootste jonge wetenschappelijke talent van Nederland en Vlaanderen. Samen met het even zwaar meewegende juryoordeel heeft dit geleid tot een top 5 aan finalisten.

New Scientist Wetenschapstalent 2016

‘De onderzoeken van de overgebleven kanshebbers zijn van hoge kwaliteit en verdienen het om onder de aandacht te worden gebracht’, zegt Jim Jansen, hoofdredacteur van New Scientist. ‘De jury is niet alleen onder de indruk van de wetenschappelijke kwaliteit, maar prijst ook de manier waarop deze wetenschappers hun onderzoek met de buitenwereld delen.’

Doorbehandelen: ja of nee? Wat er beter kan in gesprekken tussen artsen en naasten van patiënten
LEES OOK

Doorbehandelen: ja of nee? Wat er beter kan in gesprekken tussen artsen en naasten van patiënten

Op de intensive cares van ziekenhuizen wordt elke dag besloten over doorgaan of stoppen met behandelen, over leven en dood. Aranka Akkermans onderzoch ...

In alfabetische volgorde zijn dit de vijf overgebleven kanshebbers (klik op de naam voor een beschrijving van het bijbehorende onderzoek):

• Isabel Beets (moleculaire neurobiologie, KU Leuven)
• Bas Borsje (ecologische techniek, Universiteit Twente)
• Mariska Kret (neuropsychologie, Universiteit Leiden)
• Cynthia Liem (technische informatica, TU Delft)
• Pieter Mestdagh (medische genetica, Universiteit Gent)

Wetenschappelijke en maatschappelijke impact

De top 5 komt voort uit 47 inzendingen die zijn aangedragen door alle Nederlandse en Vlaamse universiteiten. Een vakjury heeft de inzendingen beoordeeld op de wetenschappelijke en maatschappelijke impact van het onderzoek, originaliteit en de mate waarin de onderzoeker het onderzoek communiceert naar het brede publiek. In het tot stand komen van de top vijf heeft het oordeel van het publiek even zwaar meegewogen.

De jury bestaat uit voorzitters Melanie Peters (directeur Rathenau Instituut) en Rik Torfs (rector KU Leuven), aangevuld met Liesbet Geris (voorzitter Jonge Academie in Vlaanderen), Huib de Jong (rector Hogeschool van Amsterdam en hoogleraar aan de Universiteit Twente ) en Jim Jansen (hoofdredacteur New Scientist).

Prijsuitreiking

Op 22 september zijn de vijf toptalenten die nog in de race zijn voor de titel ‘Wetenschapstalent 2016’ aanwezig bij het evenement New Scientist Live: Brein in Hotel Casa 400 aan de Knowledge Mile in Amsterdam. De Knowledge Mile is een initiatief om de slimste straat van Nederland te creëren in het hart van Amsterdam. De talenten geven die avond een presentatie over hun onderzoek. Aan het eind van het evenement volgt de prijsuitreiking. De winnaar ontvangt een award uit handen van neuropsycholoog Erik Scherder en krijgt een geldbedrag van 2.500 euro, dat mede mogelijk wordt gemaakt door het Rathenau Instituut.

De uitreiking bijwonen?

New Scientist Live Brein sepia

Het publiek kan op 22 september rekenen op een avondvullend programma. Zo zal Erik Scherder het podium betreden en laten zien hoe het menselijk brein reageert op muziek. Daarnaast vertelt hoogleraar psychiatrie Iris Sommer over hallucinaties in het gezonde en ongezonde brein. Tot slot gaat hoogleraar neuropsychologie Alexander Sack in op het enorme aanpassingsvermogen van onze hersenen, waardoor we in staat zijn te leren en te herstellen na hersenletsel. Bestel hier uw tickets.

De verkiezing van het New Scientist Wetenschapstalent 2016 en New Scientist Live: Brein worden mede mogelijk gemaakt door Hotel Casa 400 Amsterdam, de Knowledge Mile, de Hersenstichting en het Rathenau Instituut.

Logo's alle partners

Lees verder: