Zo’n veertig procent van alle dierentuinolifanten heeft overgewicht. Daardoor neemt het aantal geboortes flink af, zo melden onderzoekers van de Universiteit van Alabama.

Olifanten in dierentuinen zijn vaak te dik. Bron: Wikimedia Commons
Olifanten in dierentuinen zijn vaak te dik.
Bron: Wikimedia Commons

Als deze trend doorzet, zal de Afrikaanse olifant binnen vijftig jaar verdwijnen uit de Amerikaanse dierentuin. De afname in geboortes is te wijten aan overgewicht. Een overschot aan vet kan bij olifanten (net als bij mensen) leiden tot hartziekten, een kortere levensverwachting en onvruchtbaarheid. In de Amerikaanse dierentuinen vertoont meer dan de helft van de vrouwelijke Afrikaanse olifanten afwijkingen in hun natuurlijke ovulatiecyclus.

De onderzoekers bestuderen momenteel ook de effecten van ontstekingen die het gevolg zijn van overgewicht. Bij mensen zijn chronische ontstekingen een bekend gevolg van obesitas, maar het is nog onbekend of dat ook bij olifanten geldt, en in hoeverre dit de voortplanting van de dieren beïnvloedt.

Hoe gezond is een ijsbad?
LEES OOK

Hoe gezond is een ijsbad?

Jezelf kort blootstellen aan extreme kou is volgens gezondheidscoaches goed voor lichaam en geest. Steeds meer mensen stappen daarom in een ijsbad of ...

Weight watching voor olifanten

Om hun olifantenpopulatie intact te houden, hebben dierentuinen steeds nieuwe dieren nodig. In elke Amerikaanse dierentuin moeten zo’n zes geboortes per jaar plaatsvinden om het aantal olifanten stabiel te houden. Momenteel schommelt het getal rond de drie geboortes per jaar. Dierentuinen zullen hun dieren dus anders moeten voeden of meer beweging moeten geven om hun olifantenpopulaties te behouden.

Lees ook: